Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
ENIGMA
2
/
10
/
2024

Hurra! Det danske postvæsen fylder 400 år

Henover efteråret 2024 sætter ENIGMA spot på dengang, kommunikation var en mere langsommelig affære. Museet fejrer, at det danske postvæsen har 400 års jubilæum og kaster et lys på kommunikationens mange veje med begivenheder, nye spektakulære genstande og særvisningen ”Danmark på mærkerne”. Helt særligt udstiller vi for en kort periode kongeriget Danmarks første frimærker, der i dag er i museets samling.

Altid hurtigere... altid.

I dag sender vi tekst og billeder rundt om jorden på få minutter. Vi er alle blevet lynhurtige kommunikatører. Engang var det mere besværligt, når budskaberne skulle fra bare København til Nakskov. Historien om det danske postvæsen er ikke kun en fortælling om teknologisk udvikling, men også om magt og midler. Om ændrede forventninger til kommunikation i samfundet.

Fra 1624 og helt frem til i dag

Christian d. IV grundlagde det danske postvæsen i 1624. Helt nøjagtigt juleaften 1624, hvor dokumentet ”Forordning om Post-Budde” blev underskrevet. I den lå startskuddet til det moderne postvæsen; 8 faste postruter blev organiseret og betroede købmænd fik centrale poster i væsenet. Med forordningen blev kongens magt centraliseret ved at styre landets kommunikation.

Over de seneste 400 år har kampen for effektiv postudbringning været omdrejningspunkt for udviklingen: fra post uddelt til fods, på diligence og frem til nutidens elbiler. Og indimellem har mange skøre idéer og nye opfindelser været taget i brug. I 1600 og 1700-tallet dyrkede adlen brevet som en kunstart. I slutningen af 1800-tallet med industrialiseringen blev det at sende et brev gjort muligt for de mange, da frimærket og engangsportoen blev opfundet. Postbuddet på besøg er kommet med både triste og gode nyheder og har været bindeled for mange.

ENIGMA fejrer postens 400 års jubilæum med to temaer:

Frem til jul fortæller museet de gode historier fra det danske postvæsens 400-årige historie. I midten af oktober fortæller vi om ”POSTENS VEJE OG VILDVEJE” og flytter et par spektakulære genstande ind i udstillingerne fra museets store samling.

Danmark på mærkerne

Med særvisningen ”Danmark på mærkerne” fra den 16.- 31. oktober viser vi for første gang i mange år en samling sjældne mærker med stor betydning. Senere venter ny kunst og masser af børneaktiviteter.

Hold øje med vores kalender for arrangementer, børneaktiviteter, særvisninger af sjældenheder og sjove fortællinger i vores udstillinger.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

No items found.
Til Bloggen

Nyheder