Tidligere radiodirektør og musikchef Leif Lønsmann har været med i 40 af de 100 år, og giver en gennemgang af DR's 100 år, fra de første spæde forsøg med radio over monopoltiden til nutidens konkurrencesituation. Med historiske lydklip, anekdoter og egne oplevelser. Inden foredraget er der en kort introduktion til ENIGMAs udstilling af genstande fra Danmarks Radios tekniske samling.
Forholdet mellem DR og dagspressen kan historisk set beskrives som et had/kærlighedsforhold – uden ret meget kærlighed. På det seneste er nyhedsformidling både i presse, radio og TV imidlertid blevet udfordret af transnationale tech-giganter og AI-genererede nyhedstrolde. Så DR's 100 års jubilæum er en nærliggende anledning til forskningsbaseret at diskutere nyhedsjournalistikkens rolle som public service før, nu og for fremtiden
Overgangen fra monopol til et konkurrencemarked i 1990'erne blev internt i DR oplevet som en magtkamp. En strid mellem dem, der lavede programmerne, og DR's øverste ledelse om, hvad der skulle sendes, og hvem der skulle bestemmedet. Hvordan kan det nu tredive år efter beskrives og forklares? Hvad tabte man og hvad blev vundet i lyset af DR's rolle og mission?
Foredragsrækken udbydes i samarbejde med Folkeuniversitet. Billetprisen er 140 kr. pr. foredrag og inkluderer adgang til museet på dagen for foredraget. Billetsalget åbner senere i 2024.