Digital sløjd
Kommandør Barry Wilmore på den Internationale Rumstatiuon med en friskprintet skraldenøgle. (Foto: NASA)
Den internationale rumstation hænger blot 386 km over vores hoveder, men alligevel uden for rækkevidde for selv det mest dedikerede postbud. Gennem regn og slud når posten ud, men overfor rummets lufttomme vakuum er der ikke meget at stille op. Så hvordan får astronauten en ny skruenøgle, hvis den gamle er gået i stykker og der er en måned til næste rumraket kommer forbi?
Jo, man sender den digitalt og postkassen den ankommer i hedder en ”3D-printer”. Det er næsten som science fiction-filmenes drømme om teleportation, men virkelighed og nok en væsentlig del af kommunikationens fremtid. Det der bliver sendt og delt som bits og bytes kan nu få fysisk form.
I ENIGMAs nye digitale værksted ”ENIGMA Makerspace” eksperimenterer vi ikke bare med 3D-printere, men også en laserskærer og digitale byggeklodser, som hurtigt kan kombineres til hjemmegjorte opfindelser. Vi viser også historiske opfindelser og innovationer fra museets samling til illustration og inspiration for ideerne. For kommunikationshistorien er fuld af gode idéer. Små påfund, store drømme og leg med ny teknologi er blevet til utrolige opfindelser, der har bragt mennesker sammen og gjort verden til både et større og mindre sted. Nogle af ideerne er blevet til historie – opfindere har fået deres portrætter i bøgerne og virksomheder har fået patenter. Andre ideer er vores allesammens. De er blevet til når et problem eller et behov eller et problem opstod: en smiley; en stylte til at nå tørskoet frem med posten.
Landpostbud Guderik Christiansen byggede sig et par stylter til at nå fra Bogø til Farø i 1920'erne. (Foto: ENIGMA)
I ENIGMA Makerspace er du inviteret til at lege med. Slip opfindsomheden løs med papirklip, 3D-print, limstift og elektroniske byggeklodser. Lad kreativiteten få frit spil i lyd- og tv-studiet eller kig dig bare omkring og bliv inspireret af de utrolige teknologier som fortidens ”makere” har skabt.
På alle hverdage indtages rummet af skoler og foreninger, men hver lørdag lukke vi dørene op for alle interesserede. Det er gratis at kigge ind og det koster en flad 20’er at være. Hold øje med lørdagens aktiviteter på Facebook.
ENIGMA Makerspace er blevet til i samarbejde med Københavns Kommune / BUFX.