Gør-det-selv -spionage!
I særudstillingen Overvåget udstiller vi lige nu flere spektakulære genstande med hver sin utrolige historie. Historier om nervepirrende aflytningsoperationer og nederdrægtige postspioner. Om mennesker der satte deres liv på spil i kampen for det de havde kært og statsmagter der med alle midler bekæmpede ydre og indre fjender. Artiklen er den sjette og sidste historie i serien om de mest opsigtsvækkende genstande i udstillingen.
Alle dankorttransaktioner kan overvåges og afsløre hvor du befinder dig og hvad du køber.
Overvågning i det nye årtusinde med terrorlove logningsbekendtgørelse og uanede muligheder for skjult overvågning af danskerne afrunder særudstillingen og giver stof til eftertanke:
Hvilke af mine private oplysninger ligger mon i registre eller frit tilgængelige på internettet? Hvilke spor efterlader jeg mig når jeg bevæger mig rundt kommunikerer køber ind eller går på biblioteket?SporMed Logningsbekendtgørelsen fra 2006 er overvågningen af danskere blevet meget nemmere. Bekendtgørelsen forpligter teleselskaber og internetudbydere til at registrere data om fx besøgte hjemmesider afsendte e-mails og foretagne telefonsamtaler og opbevare dem i et år uanset om der foreligger nogen mistanke mod kunden.
Tidligere havde myndighederne kun adgang til disse oplysninger hvis der forelå en konkret mistanke og en dommerkendelse. I dag bliver alle oplysningerne gemt - bare for alle tilfældets skyld.
Du kan læse Logningsbekendtgørelsen her
For at du kan modtage opkald på din mobiltelefon skal mobilnettet vide præcis hvor telefonen befinder sig. At denne sporing også kan bruges til andre formål viser fx nyere kriminalsager. Mest kendt er den såkaldte PFA-sag hvor anklageren ved at følge mobilens bevægelser fra sendemast til sendemast kunne vise præcist hvor den sigtede havde været på hvilke tidspunkter og dermed punktere hans alibi. Nokia 3310.
Little brother is watching you
Foruden den officielle registrering har menigmand mange muligheder for at spionere på sine nærmeste omgivelser. Post & Tele Museum udstiller nogle få af de "gadgets" man kan købe på internettet. Diskrete varer der fremsendes i anonyme brune papkasser til bekymrede forældre jaloux kærester eller nysgerrige naboer.
Blandt de mere foruroligende produkter findes en KeyCatcher: Med denne installeret på en computer kan man overvåge samtlige tastetryk og på den måde få adgang til fx kodeord til netbank og e-mails. Eller som en sag fra Tårnby Gymnasium for nyligt viste adgangskoderne til karaktersystemet. Med koderne i hånden var det en smal sag for gerningsmanden at give sig selv nye og højere karakterer. Læs mere om sagen her