Postdiligencen kørte gennem sommernatten
Digteren H. C. Andersen skrev om noget han kaldte: Postrejse-Poesi. P&T-museet udstiller billederne der genskaber stemningerne fra dengang.
Hans Nikolaj Hansens postvogn på vej gennem natten.
Digteren H.C. Andersen skrev om noget han kaldte: Postrejse-Poesi! I hans ungdom før jernbanerne rejste man med postvogne - diligencer - med heste for og den røde kusk på bukken.
Postrejse-Poesien var nok noget med de forventninger og rejseoplevelser Andersen forbandt med postens gule køretøjer: han skriver om stemningen når det var mørkt lygten tændt inde i vognen der var god tid livet var langt! "At rejse er at leve" som han sagde.
De danske malere havde også øje for den slags poesi: Se bare Hans Nikolaj Hansens maleri af postvognen der kører gennem den lyse sommernat - de stråtækte småhuse trykker sig foran havet og horisonten og han var ikke den eneste kunstner der malede billeder af postvognenes kørsel om natten.
Rejseidyl af C. D. Gebauer.
Spændende billeder
Maleriet hænger sammen med mange andre på Dansk Post- og Telegrafmuseum i København; det er selvfølgelig ikke noget kunstmuseum men her er alligevel mange gode og spændende billeder. Et af de ældste forestiller et gammelt posthus på landet; det er malet i 1811 af C. D. Gebauer. En stilfærdig rejseidyl omkring den stråtækte kro der også er posthus; de rejsende får lejlighed til at strække benene mens postkusken slæber vand til hestene; der bliver snakket med "de lokale" og postrytteren i baggrunden blæser i posthornet. Det hele indsvøbt i gyldent aftenlys et typisk dansk landskabsbillede fra begyndelsen af forrige århundrede.
Langt ude på landet hvor postbudene ikke nåede frem havde man sognebude; sådan et har Carl Thomsen malet for en halvandet århundrede siden. Det var gamle mænd der ikke kunne arbejde længere så de gik byærinder til købstaden og tog posten med hjem til bønderne.
Det københavnske postbud.
Postbude og skibsportrætter
Frederik Vermehrens københavnske postbud fra 1909 er nok så imponerende: et storartet karakterbillede af en stout mennesketype i den gamle røde uniform og kasketten forsorent på sned.
Den nu berømte og kostbare Poul Fischer har også malet et københavnsk motiv: et nydeligt gråvejrsstudie malet en vinterdag omkring 1920; det forestiller Centralpostbygningen i Tietgensgade. Ved at samle malerier af posthuse og lignende har museet sikret sig mange interessante topografiske billeder fra hele Danmark.
Også for elskere af "skibsportrætter" er der noget at finde på museet: naive malerier af fortidens prægtige fartøjer f.eks. den kendte skibsmaler Jacob Petersens billede af "Frederik VI" det første danskbyggede dampskib malet 1845 som sejlede mellem København og Kiel. H. C. Andersen sejlede med det på sin første store tur til Italien det var også en del af Postrejse-Poesien.