Glædelig Jul
Traditionen med at sende julehilsener på fortrykte kort kom til Danmark for over 100 år siden og det første danskproducerede julekort så dagens lys i 1882. Siden da er julekortet blevet en fast tradition i juleforberedelserne.
Julekortet er ingen dansk opfindelse men kom til landet fra England hvor det første julekort blev sendt i 1843. At der gik hele 39 år før danskerne fik øjnene op for den hyggelige juletradition hænger formentlig sammen med udviklingen i postvæsenet. Først i 1871 blev det tilladt at sende åbne brevkort i Danmark det vi i dag kalder postkort. Og i 1888 indførte postvæsenet forskellige portotakster for breve og brevkort: Taksten var 8 øre for breve og 5 øre for brevkort. Det blev dermed både billigere og nemmere at sende et julekort end en julehilsen i et brev.
Disse nisser ser ud som om de ikke har rent mel i posen. Måske har de hugget gåsen fra gårdejeren? Kortet er dateret til 1906.
Den danske nisse
Det mest populære motiv på danske julekort er nissen. Den har været et fast element i den folkelige overtro i flere hundrede år. Mens man i udlandet fortrinsvis har brugt julemanden juletræet eller børn som motiver på julekortet har man i Danmark flest julekort med nisser på. I Danmark er motivet ofte mere humoristisk end det har været traditionen andre steder. I Post & Tele Museums samling af julekort er der flere motiver hvor nissen driller postbudet der overlæsset med breve og pakker slider sig gennem vintervejret for at bringe posten ud. Netop postbudet blev også et populært motiv på julekortet antagelig fordi det var ham der bragte de mange gode hilsener ud. Et stort udvalg af disse kort udstilles nu i Frimærkekabinettet - se kalenderen på bladets bagside.
Alternative julekort
I museets samlinger findes jule- og nytårskort der nok har fået postvæsenet - og modtageren - til at spærre øjnene op. I 1938 blev en nytårshilsen skrevet på en grydeske. Frimærkerne sad på skaftet mens adressen stod på skeens underside. Omkring 1960 sendte en tandlægestuderende sin julehilsen på en gipsafstøbning af et gebis. Da disse besynderlige forsendelser var korrekt frankerede og adresserede kom de frem til modtageren. Om det skete rettidigt melder historien dog ikke noget om.
Julekortet
Traditionen med at skrive julekort lever i bedste velgående. De sidste 14 dage op til jul sender danskerne i gennemsnit 2 millioner flere breve og postkort pr. dag end normalt.