Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Henrik Pind|Henrik Pind
3
/
02
/
2011

Hvad gør man når telefonen ringer?

Hvordan man taler i en telefon er ikke noget man tænker særlig meget over i dag men sådan har det ikke altid været. For bare 30 år siden før mobiltelefonen gjorde sin entré gjorde de danske telefonselskaber meget ud af at oplyse abonnenterne om korrekt telefonbrug. Det fremgår bl.a. af filmen "Telefonen ringer" som er dukket frem under Post & Tele Museums registrering af gamle film.

Model 76E blev designet af Jacob Jensen (f. 1926) og lanceret i 1976. Den er solgt i mere end 20 millioner eksemplarer over hele verden og var nok den mest udbredte telefon i 1984.

Filmen er fremstillet af Jørgen Bagger filmproduktion til De samvirkende Telefonadministrationer i 1984 og de fleste skuespillere er medarbejdere ansat ved Jydsk Telefon. Filmen er indtalt af Ulf Pilgaard og illustrerer på humoristisk vis den dagligdags brug af telefonen:

"De manglende synsindtryk af den man taler med kan i mange situationer gøre det svært at få den rigtige mening ud af de ord man hører. I en samtale er ordene i sig selv under 10 % af meningen ca. 40 % er måden man siger ordene på og resten er mimik og kropssprog. Synsindtrykket er en væsentlig del af en samtale og når man snakker i telefonen ser man jo ikke hinanden og kan ikke opfange nik og hovedrysten derfor skal man med sin stemme alene dække den manglende mimik og bevægelse for at blive forstået". Det kan være svært at gøre i praksis men filmen illustrerer på udmærket vis hvordan det kan lade sig gøre med det rigtige sprogbrug.

Se klip fra filmen her

Den populære telefonmodel F78 optræder ofte i filmen. Den er designet af Henning Andreasen (1923-1985) og blev lanceret i 1978.

Vi har alle sammen et billede af os selv men hvilket billede danner andre sig af os når vi taler med dem i telefonen? Det er alene stemmens brug der afgør det. De fleste kender nok til at have talt med en person mange gange og har dannet sig et billede af vedkommende. Hvis man så en dag mødes er det ikke sikkert at indtrykket passer med virkeligheden. Filmen viser blandt mange andre en række eksempler på hvordan en persons stemme i telefonen kan give modparten i den anden ende af røret et helt forkert indtryk.

"Hej mor" "Dav Peter" eller "Hva såå.." . Sådan kan det godt lyde i dag når folk tager deres mobiltelefon. Man præsenterer sig ikke altid korrekt med navn som man skal ifølge filmen. Det skyldes at man i dag kan se hvem der ringer og indrette sin præsentation derefter. Siden 1990erne hvor man indførte nummervisning har man haft denne tjeneste. Mobiltelefonen har indbygget telefonbog så man får automatisk navnet op på displayet nar der ringes til den.

Sammenligner man den korrekthed som filmen illustrerer med nutidens måde at tale i og bruge telefonen på må man konstatere at meget har ændret sig på bare 30 år. Hvor det før var husstanden eller firmaet der havde en telefon er det i dag en personlig ting. I begyndelsen af 2010 var der 74 millioner mobilabonnementer i Danmark. Af dem bliver ca. 600.000 brugt til data. Fastnettelefonen er på tilbagetog og mobiltelefonen er fortsat i rivende udvikling. Man har telefonen med sig overalt og snakker i den hvor som helst og når som helst.

Mobiltelefonen er en lille computer hvor man har sine personlige oplysninger det være sig kalender sms mail billeder og video og den kan endda synkroniseres med pcen. Man låner den helst ikke ud og den er beskyttet med en pinkode. Lige inden man lægger sig til at sove tjekker man lige om der er en ny sms eller en telefonbesked. Ja meget har ændret sig siden telefonselskaberne i 1980erne prøvede at lære abonnenterne telefonkorrekthed.

Hvis du har fået lyst til at se hele filmen er du meget velkommen til at kontakte Post & Tele Museum.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder