Juleaften oh hvor er du sød
Ingen juleaften uden "Højt fra træets grønne top" og "Sikken voldsom trængsel og alarm". 150 år efter deres tilblivelse er Peter Fabers julesange stadig standardrepertoire når danskerne synger julen ind.
Juletræsscenen er fra en illustreret udgave af "Sikken voldsom trængsel..." trykt som løsblad til Illustreret Tidende i 1881.
Jul i familien Fabers skød
Som de fleste af Peter Fabers mange viser og vers blev de to kendte julesange forfattet til en privat anledning. "Højt fra træets..." (oprindelig "Juletræet") blev skrevet i hjemmet i Store Kannikestræde i København i december 1847 da den nygifte Peter Faber sammen med sin kone Sine planlagde den første jul med deres lille søn Villiam.
Juleaften fejrede hele familien traditionen tro hos Peter Fabers bror på Gråbrødretorv. De fleste navne i "Højt fra træets..." var da også til stedet i det Faberske hjem denne aften. "Bedstefar" der får en "dejlig hue" der skal sikre ham "imod frost og snue" var i virkeligheden Peter Fabers gamle far Rasmus Hjort Faber. "Moder" der "er i køkkenet" var Peter Fabers svigerinde og "William" der får lov at gnave på juletræets guldpapir var hans 1-årlige søn Villiam - hvis amme i øvrigt også omtales i sangen. Med denne aften var desuden en nevø og nogle niecer.
Kun "Henrik" som børnene skylder respekt fordi det er "en ære Dannebrog at bære" hørte ikke til familien. Verset hvori han optræder blev imidlertid først skrevet året efter da Danmark var i krig mod Tyskland. På dette tidspunkt var sangen blevet offentliggjort med salg for øje og Peter Faber skrev tydeligvis verset for at støtte op om den nationale sag.
Handlingen i "Sikken voldsom trængsel og alarm" (oprindelig "Julestemning") kan ikke på samme måde relateres til virkelige personer og hændelser i Peter Fabers liv. Den blev angiveligt skrevet samme år som "Højt fra træets..." til en julefest i Studenterforeningen som Peter Faber havde været tilknyttet siden sine tidligste studieår sidst i 1830erne. Også den blev offentliggjort og med årene lige så folkekær som hans anden julesang.
Julegavevers
En mere uhøjtidelig og løssluppen tone prægede de små vers som Peter Faber skrev til julegaverne til familie og venner. Et nodeark blev fx fulgt af linjerne: "De valse som De herved får har H.C. Lumbye komponeret men vrøvlet som foroven står har derimod jeg selv leveret". Til et portræt af "en berømt mand" lød det: "Dette portræt fortjener en ramme - om dit kan man ikke sige det samme". Juleaften var uden tvivl et af årets højdepunkter hos familien Faber.