Den blå Mauritius
Næppe ret mange personer ved hvor østaten Mauritius rent fysisk befinder sig på verdenskortet men temmelig mange filatelister spidser ører når de hører navnet "Den blå Mauritius" for så ved de at der er tale om et af verdens mest sjældne frimærker.
Mauritius er et samfund bestående af selve øen Mauritius på ca. 1.900 km2 og et ret stort antal mindre øer i Det indiske Ocean øst og nordøst for Madagaskar. Området har i tidens løb været befolket og koloniseret af arabere portugisere hollændere og englændere. Mauritius kom under engelsk mandat i 1810 i forbindelse med Napoleonskrigene. Kolonien opnåede selvstændighed i 1968 og er i dag en demokratisk republik.
Meget tidlige frimærker
Det var som britisk koloni Mauritius i 1847 blev det femte land i verden efter England til at udgive frimærker. De første to frimærker 1 penny cinnober og 2 penny blå - begge med det for det britiske statssamfund nærmest obligatoriske portræt af dronning Victoria - udmærkede sig specielt ved at have fået påført angivelsen "POST OFFICE" i stedet for det efter sigende mere korrekte "POST PAID" som ses på landets anden frimærkeserie fra 1848.
Vel nok som følge af Mauritius' afsides beliggenhed og sikkert ikke særligt store behov for at kommunikere med verden udenfor var oplagene af de to første frimærker temmelig små og samlerne blev først hen ad vejen og nærmest for sent opmærksomme på deres eksistens. Resultatet er blevet at der i dag kun kendes 15 cinnober og 12 blå altså i alt 27 stk. af disse derfor særdeles sjældne frimærker. Af det første findes tre og af det andet fire ubrugte eksemplarer. Hvorfor netop "Den blå Mauritius" er blevet det fælles synonym må skyldes at der trods alt er færrest med den farve.
Foto: Museumsstiftung Post und Telekommunikation Bonn
Dronningemøde i Berlin
Anledningen til at skrive denne artikel er et netop overstået besøg på det tyske kommunikationsmuseum i Berlin som havde inviteret mig til at overvære åbningen af en særudstilling kaldet "Die blaue Mauritius" og med undertitlen "Das Treffen der Königinnen in Berlin".
Det er lykkedes for arrangørerne at låne ikke mindre end 17 af de 27 kendte eksemplarer af Mauritius-mærkerne. Da den tyske Museumsstiftung selv ejer et brev med et blåt mærke kan man i museets skatkammer i kælderen betragte eksakt to tredjedele af disse sjældenheder på ét og samme sted. Objekterne er udstillet i et mørkelagt rum med særlige stærkt overvågede søjler med alarmsikret panserglas og kun den allermest nødtørftige belysning. Det er stort!
Som det kan ses er udstillingen kun åben for publikum i perioden 2. - 25. september 2011 så det haster med at komme dertil hvis du er interesseret i at se dronningerne. Der kan gå meget lang tid inden deres næste komsammen.
Det tyske kommunikationsmuseums eget Mauritiusbrev. Foto: Museumsstiftung Post und Telekommunikation Bonn
Hvad er de værd?
Og hvorledes får man så fat på et af disse sjældne frimærker når de med lange mellemrum udbydes til salg? Måske er man yderst formuende eller har udsigt til en særdeles stor arv men hvis ikke er en sologevinst i lotto måske vejen frem. Der skal et par millioner kroner til ja rent faktisk opgives prisen i 2008-udgaven af frimærkekataloget Yvert&Tellier til 1.600.000 750.000 for et ubrugt hhv. brugt mærke i farven cinnober og 1.100.000 850.000 for et ubrugt hhv. brugt blåt mærke. Kroner? Nej vi taler om Euro!
Der er bevaret seks hele forsendelser med Mauritius-mærker men priserne for disse oplyser kataloget ikke noget om. De justeres opad hver gang et objekt i den kaliber omsættes. Måske taler vi om tocifrede millionbeløb.
Løsningen kan også være at købe et faksimile-tryk af de to frimærker. Det er mere overkommelige i pris og kan købes i butikken i stueetagen i museet i Berlin. Post & Tele Museum overvejer at købe et sæt for vi har ingen af de originale sjældenheder i vore ellers ganske omfattende samlinger af frimærker fra alverdens lande.
Kilder
Museum für Kommunikation Berlin
Hjemmesiden for udstillingen Die Blaue Mauritius