Den omvendte oval
Et af dansk filatelis allerstørste klenodier er blevet overdraget til museet. Det skete den 2. januar 2002 ved et møde hos giveren Kjøbenhavns Philatelist Klub.
Det drejer sig om en særdeles sjælden variant af ét af Danmarks almindeligste frimærker - det tofarvede 8 øres frimærke der i årene 1875-1902 dækkede den indenrigske landsporto for breve af vægt indtil 250 g. Så sjælden er "den omvendte oval" at man kun kender dette ene eksemplar.
De tofarvede frimærker
Det kalder man den første danske frimærkeserie der var forsynet med angivelsen "Danmark". Serien blev introduceret i 1870 med værdiangivelsen "skilling" som fra 1875 blev ændret til "øre". De sidste mærker i denne type blev trykt i 1905. Mærket blev tegnet og graveret af Philip C. Batz og trykt i bogtryk hos firmaet H. H. Thiele i København. Kendetegnet for serien var at de neutrale rammer blev trykt for sig i én farve og det ovale midterstykke med landenavn og værdi i en anden farve.
Populær frimærketype
8 øres frimærket blev i årenes løb fremstillet i ikke mindre end 122 oplag af varierende størrelse. Mere end 691mio. eksemplarer blev det til i alt. Imellem mange af genoptrykningerne blev trykformen adskilt og samlet på ny. Rammerne var ikke helt symmetriske i begge ender så der kendes utallige eksempler på at enkelte flere eller endda alle rammer i en trykform er monteret omvendt. Fordi papiret sommetider blev vendt forkert kendes der også adskillige frimærker med omvendt vandmærke men ovalerne blev derimod pga. teksten aldrig vendt på hovedet. Disse uregelmæssigheder har gjort tofarvede frimærker til de danske filatelisters yndlingsområde.
Frimærket er IKKE vendt på hovedet. Den grå ramme er retvendt men trykkeren kom til at vende én af de 100 ovaler omvendt da han forberedte trykformen til et af de to ark der blev trykt samtidigt. Selvom der må være trykt flere ark med denne trykform har man indtil nu kun genfundet dette ene frimærke. Check hellere dine dubletter en ekstra gang!
Den omvendte oval befandt sig i samlingen hos en af Danmarks største samlere af de tofarvede frimærker nu afdøde landsdommer i Viborg Børge Schäffer. Han kunne ikke trykbestemme mærket ud fra de kendte kendetegn men i 1975 lykkedes det vor tids største kender af de tofarvede Lasse Nielsen København ved hjælp af et indgående studium af takningens udførelse og sammenligning med tusindvis af andre mærker fra samme oplag at påvise at det umulige faktisk er sket - én af ovalerne i de to trykforme var blevet vendt på hovedet.
Efter Schäffers død overgik hans samling til Kjøbenhavns Philatelist Klub til studieformål men klubben har besluttet at netop unikumet "Den omvendte oval" skal befinde sig i Post & Tele Museum.