Fjenden er total slagen
Når telegrammer blev sendt med de optiske telegrafer blev de noteret ned i telegrafbestyrerens journal. De fleste af disse journaler er bevaret og det giver os en mulighed for at følge med i de budskaber der vandrede fra mast til mast i krig og fred.
Postvæsenets optiske telegraflinje der gik over Storebælt via Sprogø bragte avisnyheder oplysninger om postskibes og isbådes afgang og endelig private telegrammer. Den 5. maj 1817 finder vi fx i Nyborgs journal at "Napoleon har forsøgt at undvige fra St. Helena i en Møbelkasse". Den 1. januar 1821 melder samme journal om drivis i Korsør Havn og en uge efter at isbådene fra Korsør er "avanceret ubetydelig ind i Westerlandsisen". Og den 9. oktober 1820 inviterer kammerråd Gerstenberg fra Korsør sig selv på visit hos byfoged Lorentz i Nyborg. Postens telegrafer tjente mange formål og var navnlig til god nytte for postfolk og andre i Nyborg og Korsør.
Fra krigene i perioden findes der imidlertid anderledes dramatiske meddelelser bevaret. I årene efter Københavns bombardement og ranet af den danske flåde blev der udkæmpet en krig i de danske farvande mellem de engelske og svenske konvojer og krigsskibe på den ene side og danske kapere og kanonbåde på den anden side. Her kan vi følge hvordan de danske telegrafstationer der lå tæt omkring de danske bælter konstant holdt udkig efter de engelske konvojer og ængsteligt fulgte de danske konvojers forsøg på at krydse bælterne. I journalen fra Lykkeby på Langeland finder vi spor af små succeser som den 26. september 1813 da der indløber et telegram fra kanonbådsbasen Enehøje Ø ved Nakskov at "en dansk Kaper har opbragt en svensk Galleas til Enehøje Ø i aftes".
Under Treårskrigen 1848-50 tjente de optiske telegrafer en vigtig rolle som kommandovej. Det fremgår tydeligt af telegrafjournalerne der fx viser at ordren til at angribe ved det afgørende slag ved Isted den 25. juli 1850 blev sendt fra krigsministeren via den optiske telegraf til armeens overkommando i Sønderborg: Dagen før indløber det lidt snørklede telegram: "At angribe bør ikke uden vigtige Grunde udsættes".