halloo - designer på linjen
Nordisk telefondesign har budt på den ene verdensberømte model efter den anden. Fra alle telefoners stamfader Ericssons Skeleton i 1892 til Jacob Jensens allestedsnærværende model 76E og ikke mindst Nokia den finske mobilgigant som i årtier lå i front når det gjaldt design af både form og indhold.
Lars Magnus Ericsson gik sine egne veje som designer og fremstillede telefoner med slanke unikke former og elegante udsmykninger. Foto: Centrum för Näringslivshistoria Stockholm 1895.
Historien om de nordiske landes telefondesign kan nu opleves i en udstilling på Post & Tele Museum hvor hvert land præsenterer sin designhistorie og fremhæver de mest betydningsfulde bidragydere ligesom et udvalg af telefonerne er udstillet.
Ericssons århundrede
Alexander Graham Bells patenter på telefonen gjaldt ikke i Europa så der var ingen hindringer i vejen for at kopiere opfinderens originale modeller. Det skete i vid udstrækning i de nordiske lande hvor især svenske Ericsson fik succes med model-len Skeleton fra 1892 som var konstrueret af firma-ets stifter Lars Magnus Ericsson (1846-1926).
Modellen var resultatet af et avanceret stykke inge-niørarbejde og var samtidig den første telefon med højttaler og mikrofon i ét brugervenligt håndtag: Telefonrøret var født. Modellen blev en enorm suc-ces og satte standarden for alle typer bordtelefoner i det 20. århundrede. I Danmark fik telefonen øge-navnet symaskinen.
Ericsson stod også bag produktionen af den næste designklassiker lanceret i 1931: En helstøbt num-merskivemodel i bakelit (se MuseumsPosten 2 2008). Den var imidlertid ikke designet i Sverige men i Norge hvor Ericsson var hovedaktionær i det norske Elektrisk Bureau. Her stod konstruktionschef Johan Christian Bjerknes (1889-1983) bag ud-viklingen af den helt nye type telefon som fik sit endelige design af den norske maler Jean Heiberg (1884-1976) og var fremherskende helt frem til 1970erne.
Danske klassikere
Netop i 1970erne trådte Danmark ind på scenen og leverede sit bi-drag til den nordiske verdensberømmelse. 76E blev designet af Jacob Jensen (f. 1926) og lanceret i 1976 (se MuseumsPosten 3-2004) og fik næsten omgående status af en klassiker. Den er solgt i mere end 20 millioner eksemplarer over hele verden og er stadig på markedet den dag i dag. Den var oprindeligt kun tiltænkt abonnenter i Jylland men blev så populær at der snart opstod en illegal "eksport" til Sjæl-land. Mange jyske hoteller gik i øvrigt bort fra modellen fordi den så ofte blev stjålet. Allerede i 1977 blev den indlemmet i designstudie-samlingen hos Museum of Modern Art i New York. Samme sted står et eksemplar af den populære F78 designet af Henning Andreasen (1923-1985) og lanceret i 1978.
Udstillingen er en fryd for øjet og en premiere på et nyt udstillngsdesign på Post & Tele Museum.Foto: Damgaard-Jensen og Jesper Bolo Petersen.
Det finske mobileventyr
Også i Finland skete der ting i 1970erne. Nokia og Salora dannede mobilselskabet Mobira Oy og No-kias telefoner blev derfor kaldt Mobiraer i mange år. I 1987 kom verdens første NMT-håndtelefon Mobi-ra Cityman på markedet. Den var designet af Matti Makkonen (f. 1952) og fik tilnavnet Gorba efter Sov-jetunionens daværende præsident Mikhail Gorba-tjov fordi han under et besøg i Finland brugte den til at ringe til sin vicekommunikationsminister Glinka. Billederne gjorde Nokia verdensberømt. Matti Makkonen stod i øvrigt bag en endnu større opfindelse end en smart mobiltelefon da han i 1984 fik ideen til smsen men det er en helt anden historie.
Telefondesign i dag
Ericsson stod i skyggen af Nokia indtil firmaet fusionerede med japanske Sony. Det er kendetegnen-de for designet af nutidens mobiltelefoner at de ikke længere kan tilskrives en enkelt designer i et bestemt land men opstår som globale udviklingsprojekter.
Udstillingen "halloo - designer på linjen" er blevet til i et samarbejde mellem Norsk Telemuseum Tekniska Museet i Sverige Radio- og tv-museet i Finland samt Post & Tele Museum i Danmark. Udstillingen kan ses på museets balkon i perioden 6. januar til 22. marts 2009.