København København - en mærkværdig by
Tag med Post & Tele Museums frimærkeekspert overinspektør Erik Jensen på to helt specielle byvandringer i frimærkekunstnernes København.
Kun to af motiverne på de 50 mærker var det ikke muligt at genfinde i vore dage. Det ene er dette som vides at være fra Rigensgade 1316 København K. Frimærket blev udsendt den 10. september 1981 til markering af den europæiske byfornyelseskampagne. Det blev komponeret af Lisbeth Gasparski efter et foto og graveret af Arne Kühlmann.
Erik Jensen har døbt sin bog "København København" og der skal nok være mange der straks for det indre øre hører Olga Svendsens bramfri gengivelse af visen af samme navn.
Her er imidlertid tænkt på det geografiske område hvorfra motiverne til byvandringerne er hentet: "København K" som siden den 1. marts 1876 har været den postale betegnelse for Kjøbenhavns Brevpostkontors omdelingsdistrikt i det indre København. Distriktet omfattede oprindeligt stort set hele området "inden for voldene" men er senere blevet udvidet med hele Christianshavn. "K" er altså identisk med det indre af København og "København K" betyder således "København København".Et væld af motiverKøbenhavn med K har fået sin del af den postale opmærksomhed når der skulle produceres frimærker. Flere end 1.400 forskellige frimærker har det danske postvæsen udgivet i årene 1851 - 2004. En stor del af disse er særfrimærker hvis motiver relaterer sig til lokaliteter over hele landet. København K kan med sine i alt 47 frimærker prale af at være den postadresse i Danmark som er bedst repræsenteret.
Uden lupDisse 47 frimærker (foruden tre prøvemærker) er gengivet i "København København" i en størrelse der ikke fordrer lup. I teksten giver Erik Jensen oplysning om datoen og anledningen til hver udgivelse samt hvilke kunstnere der står bag ligesom motiverne får en fyldig præsentation.
Yderligere er frimærkerne ordnet i en rækkefølge der naturligt føjer sig ind i de to byvandringer som kortet bag i bogen giver anvisninger til.
Dette frimærke blev udgivet 20. februar 1986 som et af fire i et miniatureark der blev solgt med overpris til fordel for den internationale frimærkeudstilling HAFNIA 87 i København. Det blev tegnet af Mads Stage og graveret af Czeslaw Slania. Frimærkernes emne var postbefordring i begyndelsen af 1900-tallet som her i et postautomobil fra tiden omkring 1. verdenskrig på vej over Gammeltorv i København. Bygningerne i baggrunden formodes tegnet med udgangspunkt i et samtidigt foto.
På motivjagt i 2004Bogen rummer også en værdifuld hjælp til at genfinde de mange motiver i dagens bybillede: Fotograf Sara Skytte blev i juli og august 2004 sendt ud i Københavns gader og stræder med den bundne opgave at forevige samtlige frimærkemotiver som de kan ses i gadebilledet i dag. Og billederne skulle vel at mærke så vidt muligt optages i nøjagtigt samme perspektiv som kunstnerne havde valgt som udgangspunkt for deres tegning.
Det kom der en del morsomme iagttagelser ud af. Forståeligt nok ser ikke alle lokaliteter ud som de gjorde dengang de blev valgt som frimærkemotiv. Bygninger er forsvundet eller har ændret udseende små træer har vokset sig så store at man næsten ikke kan iagttage motivet længere og store træer er bukket under for elmesyge eller fældet af anden grund.
Desuden afslørede fotografierne at frimærkernes ophavsmænd i enkelte tilfælde har gjort brug af deres kunstneriske frihed og krympet udeladt eller flyttet om på motivernes nærmeste omgivelser.
Synsvinkler
Fotografens høst gjorde os opmærksomme på at København K på frimærker ikke alene inviterede til en nyopdagelse af Dronningens København men også var som skabt til den skolelærer der vil åbne sine elevers øjne for begrebet "synsvinkler". Til det formål rummer "København København" også et sæt opgaver med tilhørende vejledning for alle klassetrin.
"København København - en mærkværdig by" rummer over 80 farveillustrationer og er udkommet i både en dansk og en engelsk udgave. Den kan købes i museets butik for kr. 165-. Ved postordre tillægges portoen.