Englebud
Julen er brevenes tid. Post & Tele Museums juleudstilling viser nogle af de smukkeste af slagsen: Viktors breve.
Bogen med Viktors breve kan købes i Museumsbutikken for 50 kr.
Viktor hed egentlig Walter Glück og stammede fra USA. I begyndelsen af 1960erne slog han sig ned i en kanalbåd i Amsterdam. Her levede han sit liv under beskedne forhold uden indlagt vand eller elektricitet og med bådens bund dækket af et blødt lag halm. Viktor var journalist og fotograf. I Amsterdam udviklede han sig som kunstner. Her mødte han i 1968 den danske kvinde som han siden sendte sine kærlige og humorfyldte budskaber til.
Viktors breve er kunstværker. Han brugte gamle gulnede papirsposer som konvolutter og han udsmykkede dem på mange forskellige måder. Han klippede smukke billeder ud af farvestrålende blade. Det var især fotografier af mennesker og skibe der havde hans bevågenhed men også kendte kunstværker fangede hans opmærksomhed som f.eks. renæssancens berømte portrætter. Undertiden tegnede han selv. Han tilføjede gerne andre billeder der kunne passe ind i sammenhængen så konvolutterne fremstod som collager og frimærker blev sat på så de understregede collagernes komposition og farver.
Det var ikke kun konvolutterne der var noget specielt. Også indholdet var enestående: En fuglefjer lidt halm fra båden rim eller trykte sentenser.
Indtil sin død i 1986 sendte Viktor jævnligt sine breve til København hvor postbudene må have nydt at bringe de usædvanlige konvolutter ud selv om det undertiden må have været svært udelukkende at rette opmærksomheden mod modtagerens navn og adresse. Viktors breve er som en opfordring til at sende personlige breve i smukt dekoreret indpakning.
Det er nærliggende at se Viktors kunst i forlængelse af den spontan-abstrakte kunst som vi i Danmark kender så godt fra Asger Jorn og Cobra-gruppen. De mente at alle mennesker har kunstneriske evner som de bør udfolde.