Tag på eventyr med H.C. Andersen
Post & Tele Museum fejrer H.C. Andersen året med et unikt tilbud til forældre og børn: Tag på en fantastisk opdagelsesrejse gennem udstillingerne med H.C. Andersen under armen og oplev hvordan han blev inspireret til mange af sine kendte eventyr når han rejste land og rige rundt.
Hjemme hos H.C. AndersenRejsen starter i H.C. Andersens stue der er udsmykket med store og farverige malerier som viser hvordan H.C. Andersen oplevede sine rejser med postdiligencen toget og dampskibet. Her kan man bl.a. opleve toget som en ildsprudlende drage og dampskibet som en delfin mens postdiligencen bliver til en langsommelig snegl efter at han har rejst med det lynhurtige tog.
H.C. Andersen var fascineret af togets og dampskibets fart og kraft og hans beskrivelse af en togrejse leder nærmest tankerne hen på en tidsmaskine: "Det har noget ret trolddomsagtigt ved sig; jeg syntes jeg var en Magiker som havde spændt min Drage for min Vogn og foer nu forbi de stakkels Dødelige der som jeg saa paa Sideveien med deres Kjøretøi som vare de Snegle". Den fantastiske fart som toget kørte med var 30 km i timen.
OpgavenH.C. Andersen elskede at klippe papirklip også på sine rejser. Han havde tit en saks i lommen men det kunne nemt gå galt. H.C. Andersen beretter i 1836 at han på en af sine rejser med diligencen tabte sin saks ud af lommen og da han steg op i vognen igen efter en pause havde saksen vendt sig "saa at jeg sætter mig een hel Tomme ned i den. Jeg kunne føle Blodet løb og nu matte jeg ind og bade Bagdelen med Ædike og Vand...det var en brillant Scene".
Før vores rejse med H.C. Andersen kan begynde skal vi høre hvad eventyrdigteren har at fortælle. Ved en lyttepost placeret i første rum har vi bedt H.C. Andersen fortælle en sørgelig historie om sit smukkeste papirklip. På en af sine mange rejser gik det i stumper og stykker og selvom han gemte stykkerne mistede han dem et efter et. Den eneste måde det kan blive samlet på igen er ved at vi følger den samme rejse som H.C. Andersen var på og samler stykkerne sammen for ham.
På opdagelseDen eventyrlige rejse kan nu begynde! Vi følger i postrytterens fodspor når han bringer H.C. Andersens breve ud og vi rejser med ham i postdiligencen hvor han får ideen til et af sine elskede eventyr som børnene skal prøve at gætte. Vi hører hvordan posthornet altid gav ham lyst til at rejse selvom selve rejsen med den hestetrukne diligence ikke altid var lige behagelig. Børnene kommer hele tiden på opgaver hvor de skal hjælpe H.C. Andersen med at sende telegrammer eller finde en skjult kuffert med H.C. Andersens breve.
GuideMed på rejsen får forældrene en trykt guide som fortæller hvordan man skrev breve og rejste på H.C. Andersens tid. Her kan man læse om H.C. Andersens første rejser der fandt sted med postdiligencen og om hvordan han kunne sende breve med postvæsenet. Hans rejsevirksomhed følges op til de sidste rejser som kunne ske med tog og hvor telegrafen gjorde det muligt for ham at sende telegrammer der kom frem med lynets hast.
Guiden stiller de opgaver der skal løses undervejs og giver eksempler på spørgsmål man kan snakke om. Bag i guiden er trykt genfortællinger af tre eventyr som man enten kan fortælle undervejs eller tage med sig hjem til en senere hyggestund i H.C. Andersens selskab.
FinaleNår alle opgaverne er løst udleveres brikkerne til et stort puslespil som børnene kan samle i H.C. Andersens stue. Papirklippet vil da endelig blive samlet igen og brikkerne i rejsen falde på plads.
Forløbet er lavet til familier med børn i alderen 5 til 10 år og kan opleves på Post & Tele Museum fra den 12. februar 2005 og året ud. Det er gratis at benytte sig af tilbuddet når der er løst billet til museet. Ønsker man at benytte tilbuddet som en større gruppe kan man bestille en rundviser på museet.
Tag på eventyr allerede nu og besøg Post & Tele Museums webside om H.C. Andersen på rejse med posten på www.ptt-museum.dk.
Illustrationerne er udført af Lasse Jacob Middelbo Outzen der har ladet sig inspirere af H.C. Ander-sens egne papirklip.