Opening October 1st 2022
Buy the annual pass
info
Køb billet
Erik Jensen
1
/
06
/
2001

Frimærkerne fra Dansk Vestindien

I juli får museet besøg af medlemmer af Dansk Vestindisk Selskabs amerikanske afdeling og i oktober af frimærkesamlere fra Scandinavian Collectors Club i USA. Begge grupper har udtrykt ønsker om at se frimærker mv. fra den tidligere danske koloni.

Den danske koloni Vestindien i Antillerne øst for Puerto Rico bestod af tre øer: Skt. Thomas og Skt. Jan som blev erobret af Dansk vestindisk Kompagni i hhv. 1672 og 1675 samt Skt. Croix der blev købt af Frankrig i 1733. De vestindiske Øer blev i 1917 afstået til USA for 30 mio. dollars som dengang svarede til 94 mio. kr. De indgår i dag i US Virgin Islands (Jomfruøerne).

Koloniens tyngdepunkt var Skt. Thomas med havnebyen Charlotte Amalie som hurtigt blev transithavn for det meste af Vestindien. I sidste halvdel af 1700-tallet kom hovedindtægten fra toldafgifter men kaffedyrkning og ikke mindst fremstilling af rørsukker fik stadig stigende betydning. Øernes glansperiode indtraf i første tredjedel af 1800-tallet under de sydamerikanske frihedskrige da der var høje priser på sukker og god afsætning. Det medførte rovdrift på jord og slaver. Da markedet kort efter blev oversvømmet af billigere rørsukker fra det spanske Louisiana (nu stat i U.S.A.) og senere af roesukker blev De vestindiske Øer med tiden en dårlig forretning. Medvirkende hertil var også store fald i transittrafikken i 1860erne samt jordskælv og orkaner især i 1870. Befolkningstallet dalede fra 43.000 i 1835 til 30.000 i 1900. Heraf var 98 % farvede.

Slaveriet

Plantagerne blev drevet af hvide kolonister men arbejdskraften var sort dvs. slaver importeret fra Guinea i Afrika. I 1688 var der 175 negerslaver men i 1750 var antallet steget til ikke mindre end 11.807. Importen af slaver blev ophævet i 1803 men da var man også blevet "selvforsynende". Det endelige skridt til slaveriets ophævelse blev taget af guvernør P. von Scholten under et oprør i 1848.

Posthistorie

I takt med det økonomiske opsving opstod der naturligt et større behov for at kunne kommunikere med handelspartnere og familie hvortil kom regeringens og militærets korrespondance. Det første reglement for postforbindelsen mellem Danmark og De vestindiske Øer er fra 1781. Indtil da blev posten besørget med tilfældig skibslejlighed.

Dansk Vestindien fik egne frimærker i 1856. De blev trykt i Danmark og havde samme udseende som de danske frimærker bortset fra værdien der var angivet i "cent" fordi øerne havde "Dollar" som møntfod. I 1904 fik man egen valuta 1 "Franc" = 100 "Bit".

De udstillede samlinger

Museet viser uddrag af den såkaldte "Prøve- og Modelsamling" der indeholder udkast arbejdstegninger prøvetryk og hele ark af samtlige vestindiske frimærker der er blevet trykt i Danmark.

Der udstilles også uddrag af en større specialsamling der blev opbygget af hofjægermester G. A. Hagemann (1877 - 1971) hvis far ejede en stor sukkerplantage og -fabrik La Grange på Skt. Croix. Denne samling blev foræret til museet i 1956. Og endelig bliver der lejlighed til at se en samling som overlæge Torben Geill (1897-1990) overdrog til museet kort før sin død. De tre samlinger belyser tilsammen alle aspekter af De vestindiske Øers posthistorie og filateli.

No items found.

Læs også

No items found.
Til Bloggen

Mere

Til Bloggen

Nyheder