Tiden på hovedet
Bulgar Time kaldte den amerikanske kunstner Viktor IV sit tidsunivers. Med sine forunderlige ure vendte han tiden på hovedet og satte på drillende vis spørgsmålstegn ved det moderne menneskes forhold til tiden. Flere af hans ure tikker for tiden i museets særudstilling [HASTER!].
Baglæns præcision
Ikke ét af Viktor IVs (1929 - 1986) Bulgar-ure følger konventionerne for et almindeligt ur. Tallene er placeret i omvendt rækkefølge forskudt på hovedet eller spejlvendt - og viserne går altid baglæns. Ikke desto mindre går Bulgar-urene med samme præcision som et almindeligt armbåndsur og de fungerer lige så upåklageligt. De kræver blot at vi afsætter et øjeblik ekstra til at begribe princippet bag dem og aflæse tiden efter det. At vi tager os tid til at forstå tiden.
Øjeblikkets magi
Viktor IVs nytænkning af tiden er ikke kun et opgør med den klassiske lineære tidsopfattelse men lige så meget hans originale måde at pege på tidens tyranni. Med sine ure opfordrer han os til at stoppe op og reflektere over hvordan vi lader timer minutter og sekunder styre vores liv i en evig halsen mod nye fremtidsmål. Lev i nuet var budskabet bag Bulgar Time. Viktor IV sammenfattede det selv i skæve sentenser som "These are the good old days" og "The time is always now."
Plakat fra særudstillingen [HASTER!].
Amstelflodens konge
I et kvart århundrede dyrkede Viktor IV selv sin livsfilosofi i Amsterdam på sin enestående husbåd med tilbygninger dyr og have - og ikke mindst med sin danske hustru Ina Munck. Som kunstner er han især kendt for sine symbolske malerier udført på træ - ikonerne - og for sine mange tusinde logbogsblade dagbogsoptegnelser udført som grafiske kunstværker. Han skiftede kunstnernavn flere gange og det var som Bulgar han sidst i 1970erne opfandt tiden af samme navn. Bulgar Time blev et omdrejningspunkt for hans livsopfattelse. I et brev fra 1986 skriver han: "Jeg er blevet det ur og jeg kan danse alle dets bevægelser. Jeg er uret både som menneske som form som kunstværk og som kunstner. Produkt og menneske i ét."